Igår åkte tre svenska lag ur Europa League. Aldrig har saknaden för gulsvart deltagande i Europa varit så stor. Dels saknar vi upplevelserna för föreningskänslan och framförallt behöver vi pengarna för att nå bättre resultat.

Just nu kan jag gå runt och vara irriterad på mig själv gällande sommaren 2015. Vi supportrar gnällde för att vi bara fick möta nordiska lag i Europa League och i augusti det året gick vi upp i serieledning efter 2-3 borta mot Gefle i en match där vi hade råd att starta med Viktor Claesson och Simon Hedlund på bänken.

Sedan dess har vi inte varit i serieledning och vi har inte heller lyckats ta oss till något mer Europaspel. Gnället fanns då och gnället finns idag. Anledningarna kan vara många, men jag ser framförallt tre anledningar till att vår seniortrupp är där vi är idag.

För det första, sommaren 2015 lämnade Peter Wettergren för FCK Köpenhamn. Det är lustigt att se resultatraderna före 2005 och efter sommaren 2015. Det är enorma skillnader kring de perioder Peter var här för att sedan lämna. Det är lite för enkelt att hårddra allt till Peter Wettergren, men hans påverkan var rätt stor. Spelare har inte hållit igen när man har hyllat Peter och i somras fick vi också se honom vara med och bidra till en enorm landslagsframgång. Kan det vara så att Peter har Sveriges främsta fotbollshjärna?

För det andra, sedan 2015 har Zeneli, Lundqvist, Holmén, Claesson, Hauger, Svensson, Rohdén, Hedlund, Klarström och Nilsson lämnat IF Elfsborg. Visst, det här är verkligheten i Allsvenskan. Men det är enormt många skickliga spelare som har lämnat vår trupp. Framförallt är det flera stora ledare som har lämnat på bara tre år.

För det tredje, de spelare vi har värvat eller förlängt kontrakten med har inte varit tillräckligt bra. Detta låter väldigt glasklart och enkelt, vilket det såklart också är. Men det är på denna enkla punkt supporterled antagligen är som mest osams. Några tycker att “det bara” är att ta in nya spelare och några tycker att vi bör satsa på de som finns. Denna frågan är oerhört komplex och vår kontraktssituation sätter Jimmy Thelin lite i en rävsax.

Tränare vill träna så bra spelare som möjligt, och jag kan tänka mig att Thelin redan nu ser att vissa spelare inte passar in i dagens trupp samtidigt som han har ett antal drömvärvningar. Men vår kontraktssituation har gjort det svårt för honom och föreningen. Exempelvis underpresterar spelare som Prodell, Horn, Bajrami och Jönsson sett till den lön spelarna antagligen har. Det gör att IF Elfsborg får lite prestation för den peng vi har satsat, samtidigt som vi inte kan sälja eller bli av med spelarna. För ingen vill ju betala mycket när man får så lite tillbaka. Ha då också i åtanke att vi har varit tvungna att betala av Magnus Haglunds kontrakt efter han fick gå ifjol.

IF Elfsborg är en förening som tar ansvar för sin ekonomi, och därför agerar vi inte huvudlöst för tillfället. Man kan argumentera för att vi har agerat huvudlöst med de här långa kontrakten för spelare som inte presterar, för på sätt och vis är det där kritiken ska ligga. Men nu är vi där vi är, och då har vi också en trupp som kan vara lite obalanserad och inte helt passa vårt nya ledarteam. Exempelvis kan vi få se en Jebali på topp eftersom vi inte har några bättre alternativ till den spelstil vi har valt.

Nyligen förlängdes Rami Kaib och Ibrahim Dresevics kontrakt. Det där är kontrakt som är bra för vår förening. Det är spelare med hög potential och rätt ålder, som kan leverera både sportsligt för laget och ekonomiskt vid en eventuell försäljning. Det är sådana kontrakt som kan trygga vår förenings framtid. IF Elfsborgs verksamhet går att på att spela fotboll och då är det viktigaste att köpa och sälja bra kontrakt för rätt peng. Utan en försäljning kan en förening gå i en konkurs, och med en försäljning kan en förening trygga ekonomin lång tid framöver. Detsamma gäller vid köp av nya spelare.

Hur länge ska vi ha tålamod då? Det mest vitala i supporterskapet är just tålamodet, och orkar man inte med det har man nog valt fel livsstil eller intresse. Men för att ge ett enkelt svar på frågan, får vi nog vänta till 2020 innan förväntningar kan trissas upp ordentligt igen. Vi har för många tunga underpresterande kontrakt som löper över nästa år. Jag tror och hoppas på bättring, och jag ser också redan ljusglimtar. Men ljusglimtarna beror nog mer på ändrade förväntningar ifrån min sida.

Till 2020 ökar även intäkterna i Svensk Elitfotboll, vilket förhoppningsvis kommer gynna oss om vi är kvar i Allsvenskan(vilket jag inte tvekar på). Därefter kan vi kanske börja drömma om Hult, Larsson och kanske en Branimir Hrgota? Det är först när Jimmy Thelin har kunnat få in sin egna spelare som det går att ställa högre krav. Jag har hört för mycket gott om Thelin både internt och externt för att inte tro på det över sikt. Så jag väljer glädjen och tålamodet. Jag valde frustrationen alldeles för länge.

Följande kontrakt går ut efter 2018 och 2019:
Prodell 2018 
Manns 2019 
Horn 2019 
Jönsson 2019 
McVey 2019 
DG 2019 
Lundevall 2019 
Bajrami 2019 
Dyer 2019 
Ishi 2019 
Kabashi 2019

Kommentera

kommentarer