Säsongen är över och drömmar har släckts. Den oerhörda tomheten fyller nu vår vardag efter den oerhörda käftsmällen i Malmö. Tomheten hade infunnit sig även vid guld, men nu är det annorlunda.

Att vara Elfsborgare 2023 har inneburit att man fått känna mycket känslor. Det har varit extra allt av precis allt, både positiva och negativa känslor. Det har varit extrem glädje blandat med stolthet, sorg, ilska och besvikelse. Att vi dessutom fick vara med om en avgörande match i sista omgången belyste tydligt att det är “extra allt” som gäller i år. Gårdagens match hade mer ingredienser än alla pizzerior i världen.

Att förlora ett SM-guld kan jag leva med. Det gör ont så in i helvete, men våra spelare är fantastiska och jag vet att våra spelare har kramat ut sitt max under hela säsongen. Jag har aldrig känt så mycket för en grupp spelare någonsin. Stommen i detta laget var spelarna som vi fick trösta och finna hopp i när Klas Ingesson gav oss en säsong med extra allt. Det är ingen slump att det är samma spelare som fick oss att känna extra allt igen. Flertalet spelare i denna trupp är lika mycket gulsvarta eldsjälar som flera av oss på läktaren – det gör mig stolt.

Om jag kan leva med att förlora ett SM-guld, så är det desto svårare att se den spricka som präglar våra gulsvarta led. Folk är arga och besvikna på varandra. Istället för att prata med varandra så pratar man om varandra. Personerna som får mest skäll är de som faktiskt försöker göra något åt situationen. Folk öser skit över de inom Guliganerna som, helt ideellt, faktiskt försöker göra skillnad.

IF Elfsborg har så länge jag följt föreningen ofta nedprioriterat publikfrågor. Men då har problemet mestadels varit att man inte velat sälja biljetter. Nu har man med en sportslig skjuts och små medel lyckats få tillbaka publiken. Men då är föreningen inte redo att ta emot den nya publiken.

Nu visade det sig att Malmö FF med en halv miljard på banken och hundratals anställda inte heller klarade av att arrangera en fotbollsmatch. Deras säkerhetschef Peter Narbe satte tonen inför guldmatchen när han pratade om hur man skulle bura in bortasupportrar som betalat överpris för biljetter. Det var stökiga situationer vid vår sektion och slagsmål på flera av Malmös sektioner. Så det känns som säkerheten brast över hela arenan och inga av Malmö FFs säkerhetsmål kan ha uppfylts kring den här matchen.

Men då ska man veta att vi själva inom IF Elfsborg ligger ljusår efter föreningar som Malmö när det gäller matchorganisation.Vi har inte haft en fungerande SLO-funktion på flera år och föreningen har trots god ekonomi valt att delegera ansvar i supporterfrågor på ideella krafter i Guliganerna.

Det har dels varit för få som jobbat med publikfrågor, men det har också funnits för få med den kompetens som behövs. Känslan för mig är att ledande personer valt att attackera svåra frågor med att vara synlig vid stökiga situationer inne på arenor, så att man senare kan säga till media att man faktiskt var där för att lugna situationen. Det är inte på matcherna man gör det tuffa publikarbetet, det sker mellan matcherna.

Det här med media förresten. Dagen efter den stökiga matchen i Malmö valde IF Elfsborg att skicka fram en person till Sportbladet som sagt upp sig och gjort sin sista match som anställd för föreningen. Personen valde självklart att hälla bensin på elden och hylla Malmö FFs arrangemang. Det är där vi är.

2023 är året då den gulsvarta lågan tändes igen. Lågan tändes tack vare ett fantastiskt lag med gulsvarta hjältar. Det skapar hopp och glädje för framtiden. Men det skapar också utmaningar. Borås Arena kommer vara full av supportrar i framtiden. Det gäller att vi som förening klarar av att hantera detta. Det är inte bara en gång i år som folk fått lämna gulsvarta sektioner med känslan att något inte står rätt till.

IF Elfsborg är ett topplag igen.

Kommentera

kommentarer