Det är försäsong och så gott som alla supportrar hungrar efter nyheter kring sina lag. Disco Kristoffersson är ledig pga jobbyte och Covid-19 ligger som en våt filt över världen. Det är inte en vanlig försäsong. Men som vanligt visar nummer8.se lite aktivitet. Det är ju oftast under försäsongen det finns tid till tankar och skrivande.

Januari är snart över. Här är mina tankar.

Jimmy Thelin förlänger med IF Elfsborg

Vid nyår annonserade IF Elfsborg att man förlängt kontraktet med Jimmy Thelin. Få hade nog tänkt på att hans tidigare kontrakt enbart sträckte sig över 2022.

En tränare bör aldrig ha mindre än två år kvar på sitt kontrakt, så med det sagt är detta mycket glädjande. Men det vore självklart oerhört intressant att höra diskussionerna inför kontraktsförlängning. Vad är Jimmys uppdrag kommande år? Vad bör vi förbättra?

För egen del ser jag gärna att vi utvecklar vårt spel när vi äger bollinnehavet och matchbilden. Vår identitet med stark kontringsfotboll har varit imponerande att se. Men det senaste året såg vi en del tuffa poängtapp mot Halmstad, Mjällby och Varberg som exempel. I alla dessa matcher vann IF Elfsborg bollinnehavet. Något som verkar svårt för oss och något som jag twittrat om här.

Väisänen förlänger och McVey lämnar

Få hade nog kunnat sia detta utfall på förhand, men det är lite så det har varit med IF Elfsborg under Jimmy Thelin. Ett transferfönster känns sällan logiskt och jag märker att supportrar ofta är lite oförstående till aktiviteterna under pågående transferfönster. I flera transferfönster i rad spekulerar supportrar om spelartruppen är för stor, och ifjol var flera oförstående till hur Gustav Henriksson och Sivert Nilsen kunde lämna samtidigt som Okumu var kvar i truppen.

Leo Väisänens kontraktsförlängning kanske inte betyder så mycket mer än att Leo är vinnare, då han antagligen fått en fin löneförhöjning. Min känsla är fortsatt att Leo försvinner till sommaren på samma sätt som Okumu gjorde ifjol. Förhoppningsvis får vi in mer pengar på kontraktsförlängningen.

McVeys resa är helt otrolig. Få minns nog hans knäskada 2018. Nu bor han i Miami och spelar fotboll med Gonzalo Higuain.

Keene jagar in sponsorer och Carlsson lämnar med flaggan i topp

James Keenes största styrka som fotbollsspelare var att han kunde jaga både boll och motståndare tills både han och motståndaren stupade. Det har gjort honom till en av IF Elfsborgs bästa spelare någonsin i Europaspelet. Förhoppningsvis kan den styrkan spegla av sig i hans nya roll på kansliet. Föreningen behöver sannerligen jaga in pengar efter några tuffa coronaår.

Samtidigt som James Keene flyttar in på kansliet lämnar Ingela Carlsson föreningens styrelse. Jesper Karlsson, Sivert Nilsen och Joseph Okumu gick alla att ersätta, men att ersätta Ingela Carlsson kommer bli en tuff nöt att knäcka.

Under flera år har det funnits en känsla av att styrelsen inte representerar vår förening. Åsikten har vädrats friskt på både möten och i Borås Tidning. Valberedningens styrelseförslag har röstats igenom, men frustrationen har ofta legat kvar lite latent i väntan på nästa möte. Ingela är den som på många sätt fallit in i ramen för det som hela tiden har saknats, och nu är det hon som lämnar. Vi behöver fler Ingela Carlsson…inte färre.

Jag kan irritera mig på att IF Elfsborg väljer att skriva en hel artikel om att Keene flyttar in på kansliet, men att Ingela lämnar är bara en mening i valberedningens information inför årsmötet.

Ingela Carlsson förtjänar ett stort tack för sitt arbete för föreningen. Hon har hängt med föreningen i en flerårig berg-och dalbana där hon tog ledarflaggan i att representera föreningen ut mot medlemmarna.

Per Frick stannar…eller?

Den gulsvarta fotbollsvärlden stannade till när Per Fricks agent hintade om en utlandsflytt för IF Elfsborgs egen Totti. Kort därpå vändes dock det hela när klubbchef Stefan Andreasson slängde en hård känga mot agenten Fredrik Risp.

Min känsla efter detta är att jag känner ännu större förtroende för IF Elfsborg och Stefan Andreasson. Jag kan också känna mig säker på att om Per Frick lämnar föreningen, så kommer det vara det bästa för IF Elfsborg, Per Frick och således även mig. Det är en skön känsla att känna, samtidigt som jag självklart vill se Per Frick prestera på den här nivån förevigt för IF Elfsborg.

Jag blir dock förundrad över att Stefans uttalande inte nådde fler i Sverige. För bara Borås Tidning, som stod för intervjun, har lyft fram Stefans hårda ord. Detta förundrar mig, för jag ser en debatt bland svenska journalister där man klagar på att allsvenska lag låser in sig mer likt lag i Premier League. Olof Lundh har skrivit en hel krönika på ämnet. Men här valde ingen att rapportera om citatet. Enligt mig är det ett av de främsta bevisen på medias storstadsfokus inom fotbollen. Det är ju exakt de här citaten som journalisterna vill ha?

Fredrik Risp då? Den gamle blåvittspelaren var i ordkrig med Stefan Andreasson redan 2008. Så det verkar finnas en historia personerna emellan.

 

Kommentera

kommentarer