Kalmar FF lär inte jubla inför kommande matcher mot IF Elfsborg. Två år i rad har vårt gulsvarta lag lyckats vara påkopplade i 90 minuter vilket resulterat i sena vändningar i slutminuterna. Det är inte alltid fint – men det är tre poäng.

Det smäller om IF Elfsborg, vilket börjar göra motståndarlag allmänt less på att möta oss. För oss som sett laget i flera år är inte utvecklingen överaskande – men ute i Sverige verkar detta ha blivit en nyhet för resterande fotbollsälskare. I Fotbollsstudion pratar Daniel Nannskog om IF Elfsborg som om en revolution har skett i år och i Tutto Balutto så friar mer eller mindre Gusten Dahlin till Sivert Heltne Nilsen samtidigt som Thomas Wilbacher hickar i takt om båtar som tar in vatten. Men denna gång är det inte IF Elfsborg som tar in vatten – som det brukar vara.

Inför säsongen pratade Jimmy Thelin och till viss del de äldre spelarna om att årets säsong skulle handla om vilka som hanterar de konstiga förutsättningarna bäst. Efter sju omgångar ligger de två lag som inte roterat i topp. Det är också två lag som hållit sig undan från att gnälla på förutsättningar, domare eller varandra – till skillnad ifrån lag som exempelvis Bajen, AIK och Blåvitt.

Mot Blåvitt, Bajen, MFF och Kalmar FF har IF Elfsborg gjort mål sista fem minuterna i antingen första- eller andra halvlek. Räknar vi dessutom in cupmatchen mot ÖSK så ser vi det i en match till. Vi har dessutom ett felaktigt bortdömt mål precis innan paus mot ÖSK i årets Allsvenska. Jag börjar se en trend i att IF Elfsborg har en mental styrka där man krigar varenda sekund man kan.

Jimmy Thelin älskar ordet “påkopplad”. Spelare ska vara påkopplade och fokuserade i nuet kring vad som sker på planen här och nu. Ibland blir det på gränsen till sekterestiskt och humoristiskt när man hör ordet användas. Under gårdagens halvtidspaus var det stor humor när Jesper Karlsson inte fick fram något annat än Jimmy Thelins ord “påkopplad”.

Vad är då skillnaden mot tidigare år och vad innebär det att vara pålopplad? Till viss del spelartruppen då den är mer eller mindre utbytt till spelare som Sivert Heltne Nilsen och Simon Strand. Men jag skulle också säga att det är vår mentala styrka och framförallt vårt duellspel som är den största skillnaden. Man spelar i 90 minuter plus tillägg och gnäller inte i onödan. Man håller sig dessutom innanför ramarna kring vad som är okej och är alltid jobbiga att möta. Nu har ju spelare som Simon Olsson och Jesper Karlsson börjat tackla och täcka ytor som giganter.

Det var många gånger jag våndades när spelare som Anders Svensson och Kevin Stuhr-Ellegaard berättade om den nya generationen som hellre gillade att dribbla, tunnla och trixa än att vinna. Anders Svensson berättade om spelare som jublade när man själv åkte på tunnlar i kvadraten. Några år senare så tacklar spelare som Jesper Karlsson och Simon Olsson mer än man dribblar. Det var ett vägskäl där Jimmy Thelins ledarskap har gjort skillnad.

Vårt grässpel har många med rätta hackat på – och igår blev det tydligt hur viljan och styrkan i duellspelet gav oss möjligheten att vinna matchen. Nu är vi obesegrade i ett helt år på naturgräs- och det tror jag beror på att vi vågar ta striden och hålla oss precis på den gräns som behövs. Har vi ett hårt och tufft duellspel är det enklare att upprätthålla det på de ibland mer tuffare gräsmatcherna där duellspelet är mer avgörande.

Stefan Andreasson har sagt att Jimmy Thelin är före sina ledarkollegor i branschen. Det är stora ord och jag vet inte riktigt vad jag ska säga kring det. Jimmy är en ledare som inspirerat mitt supporterskap till nya nivåer – men vad menar egentligen Stefan? Enligt mig är Jimmy bäst att leda en trupp och förening igenom det där vägskälet där den nya generationen börjar tacklas. De andra lagen börjar komma dit nu med – spelare som Rosenberg, Seb Larsson, Djurdjic och Danielsson har lämnat eller kommer lämna stora “tacklingshål” i sina föreningar. Hoppas vi kan vinna fördelar av att vi började tackla i tid.

Kommentera

kommentarer