De senaste 30 åren har bara Stefan Andreasson, Anders Svensson och Samuel Holmén burit tröja nummer 8 i IF Elfsborg. Tröjnumret har betytt mycket för många och det har blivit ett symbolvärde i tröjnumret. Den som kanske har bidragit till mest symbolvärde är Stefan Andreasson. Han har dels burit numret och han har också varit den som har tilldelat tröjan till sina efterträdare. Det var rätt självklart att ringa Stefan för ett samtal om tröjnumret.

Tjena! Det är Glenn!

– Vem var det sa du?

Det är Glenn Holvik.

– Jaha, jag trodde du sa Jörgen och att jag hade fel nummer till dig.

Trodde du det var Jörgen Lennartsson?

– Hehe, kanske det. Men detta var ju rätt. Hade du några frågor om nummer 8?

Ja, vad betyder nummer 8 för dig?

– Jag reflekterade inte över att den skulle ha något större värde när jag bar tröjan. Men det ökade med åren när man insåg att vi inte var så många som burit den de senaste åren.

– För mig var det stort att komma upp 1988 och få ett lågt nummer. Vi var 7-9st spelare som blev uppflyttade och jag fick nummer 8 direkt.

Du, Anders och Samuel är de enda spelarna som haft åttan de senaste 30 åren? Finns det något symbolvärde i det?

– Lägger du till Stefan Larsson är vi nog bara fyra spelare som haft tröjan de senaste 40 åren. Dessutom bar nog också Henry Larsson tröjan ofta under sin tid, så ja den har ett stort symbolvärde.

Du har spelat i Italien där tröjnummer kan ha stort symbolvärde. Exempelvis blev det en grej att Kalle Corneliusson var första spelare efter Maradona att ha nummer 10 i Napoli. Supportrar kan ofta ta av spelare tröjor i protest med. Du har spelat där, märkte du av det?

– När jag spelade i Italien hade man nummer utifrån vilken position man spelade på. Det kunde till och med hända att jag hade nummer 10.

– Jag var bara med om en grej. Livornos fans eldade upp vår buss vid en bortamatch, men det hade inte med tröjorna att göra.

Efter Anders lade av, sade du tidigt till mig att Samuel är nästa spelare som ska bära tröjan. Vad krävs för att få bära nummer 8 i Elfsborg?

– Spelaren som ska bär nummer 8 bör nog vara en mittfältare och sen är det mycket magkänsla. En bra nummer 8 efter Samuel är nog Hiljemark.

– Jag kommer ihåg samtalet till Samuel 2005 när Anders var på väg hem. För då tog vi åttan och gav till Anders och Samuel fick nummer 10. Det var inga problem att lämna över den då. Det var heller inga problem att låta tröjan vila efter Anders lade av för att sedan ge den till Samuel. Det var självklart att Samuel skulle ha tröjan.

Var det nära att Klas Ingesson var en av spelarna som fick nummer 8?

– Det var väldigt nära. Jag själv lade av 2001 och inför säsongen 2002 försökte vi få hit Klas som då var kontrakslös. Han kunde inte pga familjen, så åttan fick vila till Samuel kom fram 2003.

Jag ser själv en nummer 8-spelare i Simon Olsson. Är jag fel ute? Han har dessutom redan en 8:a på tröjan?

– Det är nog för tidigt att säga, men han är ju mittfältare. Eftersom han har nummer 18 bör han göra mycket mål, det har vi sagt efter Bella lade av.

– En tröja som kan bli vilande framöver är annars nian, den har vi inte tillsatt efter Lasse. 

Det där med namn på tröjan eller att pensionera tröjor. Det är väl dumt? Det är väl föreningens tröja och inte spelarnas tröjor?

– Va? Oj, då har vi en som inte tycker att man ska ha namn på tröjorna. Det var intressant. Det är något många frågar om och vi har diskuterat det lite, men än så länge har vi det inte. Du vet hur det är med sponsorer osv. Men det där att hänga upp tröjor i rymden och pensionera tröjnummer är annars inte vår grej. Det känns lite hockey.

Kommentera

kommentarer