På söndag är det dags för matchen som många Elfsborgare både ser fram emot och våndas inför. Matchen mot IFK Göteborg brukar ses som årets kanske viktigaste match ur ett supporterperspektiv. Även spelare tycker att matchen mot rivalen i väst är viktig.
– Det handlar inte om formen på lagen, utan det handlar om den som vill mest, säger Marokhy Ndione till nummer8.se

I början av veckan premiärspelade Elfsborg hemma mot Hammarby. Matchen slutade oavgjort efter en fin insats av hemmalaget. Nu väntar en stormatch mot IFK Göteborg på Ullevi.
– Det känns bra. Laget känns bättre och bättre för varje veka. Kan bli bra mot IFK faktiskt, säger Marokhy Ndione.

Den 19-åriga anfallstalangen flyttades i början av fjolåret upp i A-laget och har ställts mot IFK flera gånger i U-lagen.
– Vi hade senaste U19-finalen hemma mot IFK och vi vann finalen. Jag fick avgöra den matchen. Det är speciellt att möta IFK i ungdomslagen.

Boråsaren Marokhy gjorde ett fint inhopp mot Hammarby i premiären, men har ännu inte spelat mot IFK Göteborg med A-laget i Allsvenskan.
– Det kanske inte är lika stor rivalitet i A-laget. Det är inget jag märkt än. Men det är ju ett derby och det är matcher man vill spela.

Inför varje säsong är matcherna mot IFK drabbningar som supportrar ser som en match som absolut inte får förloras. Marokhy håller med om att matchen är viktig även för spelarna. Han menar att det inte är vilken match som helst.
– Matchen betyder mycket för spelarna och supportrarna. Man går in med en annan inställning. Det handlar inte om formen på lagen, utan det handlar om den som vill mest. Nu har det inte gått så bra för något av lagen den senaste tiden, så det blir speciellt, säger han till nummer8.se

Trots närheten mellan städerna och rivaliteten mellan lagen menar Marokhy att matchen mot IFK i ungdomslagen inte är den största drabbningen.
– I ungdomslagen är rivaliteten stor, men den är större mellan lagen från Borås. Den största rivaliteten är när lag som till exempel Norrby spelar mot Elfsborg. Då blir det extra spännande, säger Marokhy Ndione och fortsätter.

– I A-laget blir rivaliteten nog annorlunda och jag känner inte till rivaliteten mellan A-lagen riktigt.

Förberedelserna inför matchen mot IFK drog igång direkt efter matchen mot Hammarby enligt Marokhy, som säger att ser spelarna verkligen fram emot söndagens stora match i Göteborg.
– Direkt efter matchen mot Hammarby gick all fokus mot IFK, redan under första träningen. Vi planerade och siktade direkt. Alla är taggade, jäkligt taggade.

Vad tror du om matchen?
– Jag tror att det blir en jämn match. Kan gå åt båda hållen, men jag hoppas vi kan ta alla tre poäng. Det hade varit mycket bra för oss och sen skulle det ju göra supportrarna glada.

 

Som vanligt väntas många gulsvarta supportar från Borås ta den cirka 40 minuter långa resan till Ullevi på söndag. En som inte behöver åka särskilt långt är Guliganernas ordförande Isak Edén, som är en av alla elfsborgare på exil i Göteborg.
– Det är alltid speciellt med match mot blåvitt när man bor i Göteborg. Man har ju mycket blåvita på jobb och blåvita kompisar. Så av dubbla anledningar är det skönt att slå blåvitt, säger Isak Edén och fortsätter.

– Nu tycker jag dessutom att vi har bra utgångspunkt. Det känns som att det är mer ångest i blåvitt än hos oss, vilket ju är skönt. Det vore skönt att gå till jobbet på måndag med en go känsla

Matcherna mot IFK på bortaplan har de senaste åren varit tunga och svåra. Även om de flesta matcherna på Ullevi de senaste slutat oavgjort får vi ändå ta oss till 2002 och 2003 för segrar mot IFK på Ullevi. Något som antagligen ligger i bakhuvudet hos många supportrar inför matchen.
– Det är alltid en skräckblandad förtjusning, en bladning mellan pepp och ångest. Det har ju inte gått så bra 16 åren, eller vad det är, på Ullevi. Så det är lite jobbigt, men man tänker ju alltid att ”det här året då jävlar.” Men det är ändå mer ångest och pepp, säger Isak Edén.

Inför söndagens match är Isak, trots historiken, ändå positiv.
– Vi är väl favoriter skulle jag säga. Men jag var inne på det innan, vi har inget bra track record på Ullevi. Men jag tror vi tar poäng. Man vill ju tro på seger. Frick vill ha revansch efter förra året.

Matchen mot IFK Göteborg spelas på söndag med avspark klockan 15.

Kommentera

kommentarer