Janne Mians kontrakt går ut efter säsongen och i en artikel med Borås Tidning har han tidigare berättat om sin framtid. Än så länge har inte vår nuvarande U19/U21-tränare fått något nytt kontraktsförslag och för bara någon vecka sedan presenterades det nya företaget NYFA där Janne är engagerad ihop med engelsmannen Owen Southgate.
– Tanken är att vara en konsultfirma där vi jobbar med flera föreningarnas behov. Allt ifrån att stödja en klubbchef till ungdomsledare. Det kan vara strategiarbete eller information om hur barn och ungdomars hälsa ser ut, berättar Janne

– Med vårt arbete kan vi stötta föreningar och också utveckla mentorer som kan utveckla föreningar och fotbollen. Ser man till fotbollen idag så kanske man utvecklar en tränare och när den personen försvinner, så försvinner också en del av kulturen och strategin. Där vill vi hitta en roll som vi tror går att fylla.

Breddfotbollen är något som Janne och NYFA anser vara nog så viktigt för detta företag.

– Vi ser det som viktigt att väva in breddfotbollen. Vi kan komma att stödja föreningar på alla nivåer, för alla behöver kompetensutveckling. Ser man på breddfotbollen kan det däremot finnas andra utmaningar vi vill jobba med. Var hämtar man sin kunskap och vart hittar man sin forskning? Vad bör man lita på och hur ska man bete sig. Hur bör man utbilda föräldrar? Inom breddfotbollen ser man t.ex att föräldrar är vanliga som tränare och hur hanterar man det.

I svensk fotboll har det funnits en debatt huruvida man ska fostra ungdomsspelare och hur man gör för att få fram bra ungdomsspelare. Man ser också att vissa ungdomar satsar på att välja fotbollen som yrkesval. Ett område där Janne tror att man har kompetens att bidra med.

– Daniel Mobaeck var en spelare som agerade som en vinnare enligt mig. Han tog alltid hand om sin kropp och satt alltid på träningscykeln efter träningar. Att visa kärlek till sin idrott är att agera som en vinnare, och det gjorde alltid Mobaeck. Det gjorde säkerligen att hans kropp höll lite längre dessutom.

– Idag ser vi att fotbollen har blivit ett tydligare yrkesval, och där är det också viktigt att vara redo för att stötta personerna som vill jobba med fotboll. Idag bestämmer sig ungdomar tidigt att bli tränare och jobbar hårt för det. Det är intressant och något vi vill stötta.

Till sin hjälp har Janne den engelska ledaren Owen Southgate. En vänskapsrelation som började med ett studiebesök hos IF Elfsborg och som nu resulterat i detta projekt.

– Jag säger aldrig nej till folk som vill komma på studiebesök. Owen kom ifrån England och blev väldigt förtjust i Borås. Det korta studiebesöket gjorde att Owen har flyttat med hela familjen till Borås. Han är en energifylld människa med mycket kunskap. Han är anställd av Engelska F.A och har tidigare jobbat i exempelvis Ipswich.

– Idén har jag och Owen jobbat med ihop, men vi jobbar också med flera konsulter. Av tidsskäl är jag inte lika delaktig som Owen än. Framförallt eftersom det går åt mycket tid till U19/U21.

Janne har efter flera år i a-laget nu gått ned för att bidra med vårt U19/U21-lag, där vi i år har fått se lite sämre resultat i serien. Men laget har också vunnit första matchen av två i Youth League mot isländska KR med 2-1.

– Vi gjorde en bra insats på Island och hoppas ro detta i hamn på hemmaplan den 24 oktober. Det är då stor chans att vi möter Chelsea i nästa omgång av Youth League. Det är mycket matcher för detta laget, då man kan spela upp till två matcher i veckan. Killarna tränar också varje dag samtidigt som man pluggar. Antalet matcher har ju dessutom ökat i och med vårt deltagande i Youth League.

Frågan gällande kontrakt är inget Janne vill ge raka besked om. I Borås Tidning stod det nyligen att Östersunds FK var intresserade av Janne, och hans förhoppning är att fortsätta jobba med elitfotboll trots nystartade NYFA.

– Jag vet inte hur det blir och idag har jag inget förslag ifrån Elfsborg. Jag vill ha ett förslag innan oktobers slut och hoppas på tydliga besked. Jag har jobbat som elittränare i över 20 år och det är något jag hoppas fortsätta med. Branschen är tuff och jag har aldrig haft ett kontrakt som är längre än två år så jag vet om förutsättningarna.

2014 var året då vi gulsvarta supportrar lärde känna Janne ordentligt, då han ihop med Peter Wettergren och Klas Ingesson lotsade oss igenom en säsong fylld av utmaningar. Hela året präglades av Klas Ingessons sjukdom och bortgång, vilket berörde Janne starkt.

– Jag visade vad jag kunde 2014. Situationen med Klas blev speciell och jag fick steppa upp och ta mycket ansvar. Vi gjorde ett bra jobb och tränade stenhårt för att nå resultat med en ung trupp. Man ska komma ihåg att vi gav många spelare chansen och det var många matcher i och med Europaspelet.

– Jag är väldigt stolt över 2014. Jag saknar Klas väldigt mycket och jag ser det som mitt uppdrag att föra vidare hans arv i mitt ledarskap.

Kommentera

kommentarer